Allianz Arena

Allianz Arena är en fotbollsarena i München i Bayern i Tyskland, invigd 30 maj 2005 och av Uefa utsedd till femstjärnig fotbollsarena.

Allianz Arena ligger i Münchens norra utkant Fröttmaning. Arenan används av Münchens två stora fotbollsklubbar FC Bayern München och TSV 1860 München och ersätter därmed Olympiastadion som stadens stora fotbollsarena. Allianz Arena är en ”ren” fotbollsarena utan löparbanor.

Försäkringsbolaget Allianz är namnsponsor och har namnrättigheterna till arenan i 30 år. Under världsmästerskapet i fotboll 2006 hette arenan FIFA World Cup Stadium Munich på grund av Fifas sponsorregler. Även Uefa har liknande regler och under UEFA Champions League och Uefacupen kallas arenan för Fußball Arena München.

Publikkapaciteten är 69 344 (endast sittplatser) eller 75 000 åskådare när ståplatser är tillåtet. Den nedre sektionen tar upp till 20&nbsp phone running band;000 åskådare, mellansektionen upp till 24 000 och den högsta sektionen 22 000 åskådare. 10 400 av sittplatserna på den nedre sektionen kan göras om till ståplats och då får ytterligare 3 120 åskådare plats. Den totala kapaciteten inkluderar 2 200 företagsplatser, 400 pressplatser, 106 loger med plats för 1 374 åskådare samt 165 rullstolsplatser. Det finns även 550 toaletter och 190 monitorer att följa matchen på. Det är tak över alla platser.

Totalt användes 120 000 kubikmeter betong och 22 000 ton stål till arenan och ytterligare 85 000 kubikmeter betong och 14 000 ton stål till parkeringsgaraget. Arenans ytterhölje är uppbyggt av 2&nbsp how to use a meat mallet;874 speciella luftkuddar belysta av lysrör som med hjälp av olikfärgade täckskivor kan växla färg och mönster. Då FC Bayern München spelar lyser panelerna rött, och när TSV 1860 München spelar lyser de ljusblått. Vid annat evenemang eller när Tysklands landslag spelar lyser ett vitt sken.

Arenan invigdes med vänskapsmatch mellan Tysklands landslag och FC Bayern München den 30 maj 2005. De FC Bayern München-spelare som vid den tiden brukade vara uttagna till Tysklands landslag spelade hela matchen i klubblaget. FC Bayern München vann matchen med 4–2. Innan matchen ägde en stor invigningsfest rum där man bland annat presenterade en drömelva med FC Bayerns Münchens främsta spelare genom tiderna. Efter matchen ägde ett stort invigningsfyrverkeri rum.

Andra invigningsmatcher har bland annat spelats mellan FC Bayern Münchens och TSV 1860 Münchens old boys-lag.

Arenan har Europas största parkeringshus med 9 800 parkeringsplatser, samt 350 parkeringsplatser för bussar. Fröttmanings tunnelbanestation ligger alldeles intill arenan utefter linje U6 i Münchens tunnelbana.

Allianz Arena var en av arenorna under Världsmästerskapet i fotboll 2006.

Allianz Arena (München)
Arena (Amsterdam)
Camp Nou (Barcelona)
Donbass Arena (Donetsk)
Da Luz (Lissabon)
Do Dragão (Porto)
Emirates Stadium (London)
Ernst Happel (Wien)

Feyenoord (Rotterdam)
Friends Arena (Stockholm)
Hampden Park (Glasgow)
Imtech Arena (Hamburg)
Ibrox Stadium (Glasgow)
José Alvalade (Lissabon)
Luzjniki (Moskva)
Millennium Stadium (Cardiff)

Old Trafford (Manchester)
Olympiastadion (Aten)
Olympiastadion (Barcelona)
Olympiastadion (Berlin)
Olympiastadion (München)
Olympiastadion (Rom)
Olympiastadion (Sevilla)
Olympique Atatürk (Istanbul)

Santiago Bernabéu (Madrid)
Signal Iduna Park (Dortmund)
Stade de France (Paris)
Stadio Giuseppe Meazza (Milano)
Şükrü Saraçoğlu (Istanbul)
Türk Telekom Arena (Istanbul)
Veltins-Arena (Gelsenkirchen)
Vicente Calderon (Madrid)
Wembley (London)

kelme paul frank outlet new balance outlet bogner outlet le coq sportif outlet victoria beckham dresses victoria beckham online victoria beckham outlet